Stinkend water Tekst

Stinkend drinkwater uit uw waterleidingsysteem verhelpen

Bekijk onze video

Mijn (douche)water ruikt naar rotte eieren: wat nu? 

Wordt u af en toe begroet met een onaangename en doordringende geur van rotte eieren wanneer u thuis een kraan of douche opent? Zo ja, dan heeft u heel waarschijnlijk te maken met bacteriën die bekend staan als zwavel reducerende bacteriën. Deze bacteriën verminderen de zwavel die in het water aanwezig is en groeien daardoor. Zwavel is een chemische stof die in de grond en in het water voorkomt. De bacterie gebruikt zwavel als energiebron en leeft op plaatsen met een laag zuurstofgehalte. Denk daarbij aan putten, sanitairsystemen, pijpleidingen, drainage en rioleringen.

Waar komt de rotte eierengeur uit de kraan vandaan?                                                      

De rotte eiergeur die u van het water of uit de kranen ruikt is het bijproduct van zwavel reducerende bacteriën. De bacterie creëert Waterstofsulfide, een gas dat ontstaat door het afbreken van organisch materiaal. Waterstofsulfide wordt ook wel rioolgas genoemd, vanwege de sterke stank.

Hoe kom ik van die rotte eierengeur af?                                                   

U zoekt naar een oplossing, maar u moet eerst uitzoeken waar de geur vandaan komt. Komt de rotte eiergeur alleen uit de koud waterleiding en/of ook uit de warm water leiding? Als u merkt dat de geur alleen afkomstig is van heet water dan kan deze afkomstig zijn van de boiler of combiketel. U kunt dit onderzoeken door warm water uit uw boiler en/of combiketel in een beker te tappen. Daarna vult u een andere beker met koud water. Ruik aan beide bekers en achterhaal welke beker de geur van rotte eieren heeft. Als de geur alleen afkomstig is van de beker met warm water dan kunt u met zekerheid de boiler of combiketel aanwijzen als bron van het stinkende gas.

De rotte eierengeur komt uit zowel de koude als warme kraan! 

Als u de rotte eierengeur vindt, ongeacht welke kraan of bij welke temperatuur u het water gebruikt, dan is de waterbron of gemeentelijke wateraansluiting waarschijnlijk vervuild met waterstofsulfidegas, of hebben zwavel reducerende bacteriën in uw waterleidingsysteem zich flink kunnen vermeerderen. Dit kan door aangroei van biofilm in het waterleidingsysteem, maar komt gelukkig sporadisch voor.

Is rotte eierengeur afkomstig van water schadelijk? 

Wetenschappelijk gezien is waterstofsulfide een kleurloos, ontvlambaar en gevaarlijk gas dat een geur afgeeft vergelijkbaar met rotte eieren. Het is een chemische stof die alleen een risico voor de gezondheid geeft als er te veel gas in het water zit. Waar u zich wel zorgen over moet maken is hoe waterstofsulfide metalen zoals ijzer, staal, koper en messing aantast. Dit kan namelijk zwarte kleurvlekken veroorzaken op sanitair en zilverwerk. Waterstofsulfide kan ook de metalen in uw wasmachine aantasten, waardoor het schoonmaken van kleding moeilijker wordt. Dit komt omdat het gas de werking van het wasmiddel vermindert.

Waterstofsulfide in lage concentraties kan irritatie aan ogen, neus en keel veroorzaken, vooral bij astmapatiënten. Blootstelling aan lage niveaus voor lange tijd kunnen leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid en spijsverteringsstoornissen. Waterstofsulfide in matige concentraties kunnen oogirritatie, misselijkheid, braken en hoofdpijn veroorzaken. In hoge concentraties kan waterstofsulfide leiden tot bewusteloosheid, coma en zelfs de dood.

Hoe krijg je de zwavelgeur uit je drinkwaterleidingsysteem of afvoer? 

Chloorbehandeling 

Door middel van chloor dat wordt geïnjecteerd in het water wordt de zwavel reducerende bacteriën gedood. Het is een goed ontsmettingsmiddel, mits met de juiste PH aangemaakt in een contacttank.

Waterontharding 

Waterbehandelingen zoals met een waterontharder zijn niet de beste oplossing. Het verwijdert zwavel niet waardoor het probleem alleen tijdelijk wordt opgelost.

Waterstofperoxide

Zwavel reducerende bacteriën kunnen niet gefilterd worden, ze moeten worden gedood door oxidatie. Door waterstofperoxide te injecteren kun je het probleem voor eens en altijd uit de wereld helpen. Waterstofperoxide oxideert naast zwavel reducerende bacteriën en waterstofsulfide ook ijzer en mangaan zeer goed. Daarom is het een van de beste manieren om het probleem aan te pakken.

Clean Water Systems heeft veel ervaring in het verwijderen van rotte eierengeur uit waterleidingsystemen, zowel bij bedrijven zoals campings als bij particulieren. Wilt u graag meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Reiniging en desinfectie van een drinkwatersysteem

Klik op de video hier onder om onze animatie te bekijken!

 

Direct contact

Direct contact

Vul uw contactgegevens in

Offerte aanvragen

clean-water-systems-waar-staan-wij-voor
Tekst - waar staan wij voor

Waar staan wij voor?

Tekst - waar staan wij voor

Veilig en schoon drinkwater is vanzelf sprekend in Nederland. Er zijn maar weinig mensen die weten wat er allemaal bij komt kijken om elk moment van de dag betrouwbaar drinkwater uit de kraan te laten komen. Drinkwaterinstallaties dienen volgens de daarvoor geldende regels te worden aangelegd, onderhouden en beheerd. 

Tekst - waar staan wij voor

Clean Water Systems houdt zich sinds 2008 bezig met legionella preventie en heeft ruime ervaring en deskundigheid van drinkwaterinstallaties. Dit bied u de garantie dat wij u snel en discreet professioneel advies kunnen bieden bij een legionella uitbraak, met een blijvend resultaat als doel.

Tekst - Redenen om te kiezen

Redenen om voor ons te kiezen

  • Wij hanteren de normen van de BRL6010 en gebruiken Kiwa-Ata goedgekeurde reinigings en desinfectiemiddelen
  • Clean Water Systems reinigt en desinfecteert veilig via de wettelijk voorgeschreven fysieke onderbreking
  • Uw drinkwaterinstallatie kunnen wij in de avond, s ‘nachts of in het weekend reinigen en desinfecteren
  • Of het nu gaat om 1 of 1000 tappunten, wij desinfecteren snel en vakkundig

Resultaten

Test
Test
Wij leveren de kwaliteit die u verwacht en nemen alleen opdrachten aan waar we in zijn gespecialiseerd
Copyright © 2024 Clean water systems B.V. | Privacy | Site-Index | Cookies | Alle rechten voorbehouden | Sitemap

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes